top of page

WAT IS SOR?

Symfonische concerten op een hoog niveau

Van Sjostakovitsj tot Strauss en van Mozart tot Màrquez: sinds zijn oprichting heeft SOR een breed repertoire ten gehore gebracht. De kern van de programmering is gericht op symfonische werken en soloconcerten, die altijd in een boeiend kader worden geplaatst. Maar SOR kijkt verder dan dat. Het orkest speelt ook minder bekend repertoire en heeft al verschillende Nederlandse premières op zijn naam staan.

ONZE MISSIE

De rol binnen de Rijnmondse cultuurwereld

Naast eigen concerten staat SOR ook open voor bijzondere projecten. In het verleden is er bijvoorbeeld verschillende keren samengewerkt met koren uit de regio. In de nabije toekomst wil SOR deze samenwerkingsverbanden uitbreiden en zo een belangrijke spil vormen binnen de culturele wereld van de regio Rijnmond. 

ONZE GESCHIEDENIS

SOR in ontwikkeling

Symfonieorkest Rijnmond is in 2007 opgericht door Marcel van Scheepen in een gezamenlijk initiatief met Cor van der Linden en Irina Podskrebko. Zij voelden de behoefte aan een nieuw amateurorkest met een hoog niveau in de Rotterdamse regio. Onder de bevlogen artistieke leiding van Cor van der Linden is SOR uitgegroeid tot een volwaardig symfonieorkest met een trouw, eigen publiek en een steeds groter wordende bekendheid. 

 

Bij SOR waren al vele bekende solisten te gast, waaronder Igor Gruppman en Floris Mijnders, maar het orkest biedt ook regelmatig een podium aan jong talent. Zo soleerde in juni 2023 Nikola Meewsen in het Eerste pianoconcert van Tsjaikovski. Ook is er samengewerkt met gastdirigenten als Jeppe Moulijn en Maria van Nieuwkerken. Een van de hoogtepunten in de orkestgeschiedenis was een repetitie onder leiding van de toenmalige dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Yannick Nézet-Séguin.

 

 In seizoen 2022/2023 stond SOR tijdelijk onder leiding van Ali Groen. Van september 2023 tot mei 2024 leidde Jasper de Waal het orkest. Sinds juni 2024 is Alejandro Cantalapiedra de nieuwe chef-dirigent van Symfonieorkest Rijnmond.

bottom of page