top of page
image.png
Alejandro Cantalapiedra

De jonge Spaanse dirigent Alejandro Cantalapiedra (1994) is bezig zijn naam te vestigen als architect van geluid. Door zijn visie op de structuur van muziekwerken en zijn charismatisch muzikaal vakmanschap weet hij een bijzonder karakter te geven aan het grote symfonische repertoire.

 

Vanaf seizoen 2023-2024 is Alejandro Cantalapiedra assistent-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en van De Nationale Opera onder leiding van chef-dirigent Lorenzo Viotti. In de zomer van 2022 maakte hij zijn debuut in het Concertgebouw in Amsterdam met het Nederlands Kamerorkest en Toonkunstkoor Amsterdam, waar hij vaste koordirigent is. Sinds 2019 is hij chef-dirigent van Utrecht Young Orchestra. Daarnaast was hij chef-dirigent en oprichter van het Orquesta Sinfónica de la Universidad Politécnica de Madrid (2016-2023) en Orquesta Joecom (2013-2017). Met deze jeugdorkesten trad hij op in belangrijke concertzalen als het Auditorio Nacional in Madrid, Tivoli Vredenburg in Utrecht en De Doelen in Rotterdam.

Sinds 2022 assisteert hij bij De Nationale Opera. Daar werkte hij mee aan producties van Salome, Königskinder en Der Freischütz, in samenwerking met Cornelius Meister, Marc Albrecht en Patrick Hahn en het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij heeft ook als assistent-dirigent gewerkt bij Sir Mark Elder en Hartmut Haenchen.

Alejandro won de eerste prijs op de II International Conducting Competition in Estoril, waar hij als gastdirigent het Orquestra de Camara de Cascais e Oeiras dirigeerde, evenals het Varna Symfonieorkest en Sinfonia Varsovia.

Alejandro begon zijn directiestudie bij Juan María Esteban del Pozo en Miguel Romea, voordat hij naar Nederland verhuisde, waar hij verder studeert aan Codarts Rotterdam bij Hans Leenders, Sander Teepen en Wiecher Mandemaker. Hij volgde masterclasses bij onder meer Antony Hermus en Karel Deseure.

bottom of page