top of page

WAT IS SOR?

Symfonische concerten op een hoog niveau

Van Sjostakovitsj tot Strauss en van Mozart tot Màrquez: in de bijna 15 jaar van zijn bestaan heeft SOR een breed repertoire ten gehore gebracht. De kern van de programmering is gericht op symfonische werken en soloconcerten, die altijd in een boeiend kader worden geplaatst. Maar SOR kijkt verder dan dat. Het orkest speelt ook minder bekend repertoire en heeft al verschillende Nederlandse premières op zijn naam staan.

20131102 Symfonieorkest Rijnmond Doelen Rotterdam _HW70952a.JPG

ONZE MISSIE

De rol binnen de Rijnmondse cultuurwereld

Naast eigen concerten staat SOR ook open voor bijzondere projecten In het verleden is er bijvoorbeeld verschillende keren samengewerkt met koren uit de regio. In de nabije toekomst wil SOR deze samenwerkingsverbanden uitbreiden en zo een belangrijke spil vormen binnen de culturele wereld van de regio Rijnmond. 

20131102 Symfonieorkest Rijnmond Doelen Rotterdam _HW70886a.JPG

ONZE GESCHIEDENIS

SOR in ontwikkeling

Symfonieorkest Rijnmond is in 2007 opgericht door Marcel van Scheepen in een gezamenlijk initiatief met Cor van der Linden en Irina Podskrebko. Zij voelden de behoefte aan een nieuw amateurorkest met een hoog niveau in de Rotterdamse regio. Onder de bevlogen artistieke leiding van Cor van der Linden is SOR uitgegroeid tot een volwaardig symfonieorkest met een trouw, eigen publiek en een steeds groter wordende bekendheid. 

 

Bij SOR waren al vele bekende solisten te gast, waaronder Igor Gruppman en Floris Mijnders, maar het orkest biedt ook regelmatig een podium aan jong talent. Zo soleert in juni 2023 Nikola Meewsen, winnaar van onder andere de Grachtenfestivalprijs, in het Eerste pianoconcert van Tsjaikovski. Ook is er samengewerkt met gastdirigenten als Jeppe Moulijn en Maria van Nieuwkerken. Een van de vele hoogtepunten in de orkestgeschiedenis was een repetitie onder leiding van de toenmalige dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Yannick Nézet-Séguin. In seizoen 2022/2023 staat SOR onder leiding van Ali Groen. Vanaf september 2023 verwelkomt het orkest Jasper de Waal als de nieuwe chefdirigent. 

bottom of page